Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

"Nyisd ki a csapot és abból is anime fog folyni!"

2013.02.02

 

anime-computer-copy.jpg

Ma reggel úgy ébredtem fel, hogy agyam egy rejtett kis zugába befészkelte magát az érthetetlen ötlet: kellene nekem néhány társoldal. Elkezdtem tehát körbenézni az interneten, hogy vajon milyen a felhozatal a japánnal és az anime/manga kultúrával kapcsolatos oldalak terén, s őszintén mondhatom; az élmény szinte sokkoló volt.

Eddig is tudtam, hogy kicsi hazánkban rengetegen rajonganak az anime és manga kultúra iránt anélkül, hogy akárcsak a leghalványabb sejtésük is lenne, miről szól ez az egész kultúra, de amivel ma szembesültem az olyan mértékben kirántotta alólam a talajt, hogy szinte még mindig szédülök, s egyszerűen úgy éreztem, muszáj írnom róla. De hogy ne vádolhasson senki felületességgel már a kezdetek-kezdetén azt is elárulom, hogy következtetéseimet közel háromszáz animés és mangás rajongói oldal alapos végigböngészése után vontam le, tehát azt hiszem, megalapozottnak tekinthetőek a téziseim. Még annak tudatában is, hogy ma már mindenki, akinek van egy laptopja és öt szabad perce hozhat létre honlapot, tehát lényegében ahány rajongó, annyi oldallal lehet (elméletben) számolni. Ha valaki mégis cáfolni szeretné új keletű nézeteimet a cikk végére érve, tegye meg bátran, azt hiszem, én lennék a legboldogabb, ha jelenlegi sokkos állapotomban ellenpéldát tudnátok józanító tükör gyanánt elém tartani.

 

1. KÖVETKEZTETÉS: Anime = rózsaszín
Én szeretném leginkább, ha vicc lenne, de sajnos nem az. Úgy tűnik az animés rajongói oldalak szerkesztőinek fejében ez a szín jelenik meg legtöbbször, mikor munkához látnak. A meglátogatott oldalak több mint fele választott ugyanis rózsaszínű, vagy kicsit jobb esetben lila dizájnt magának, ami egyszerűen elborzasztó arány. Egy idő után még a fejem is megfájdult tőle, ráadásul a szövegeket is igencsak nehéz volt a rózsaszín háttéren a többnyire szintén rózsaszín különböző árnyalataiban elolvasni. Azt már meg se említem, hogy a sokadik ilyen oldal után kezdtem határozottan mutatni a cukormérgezés tüneteit és őszintén elgondolkodtam azon, vajon miként állíthatóak párhuzamba ezzel a színnel az olyan animék, mint az Elfen Lied, a Night Head Genesis vagy épp a csöppet sem rózsaszín fellegeket idéző Kuroshitsuji, hogy csak néhány, gyakran előforduló példát említsek.

2. KÖVETKEZTETÉS: Kawaii, konnichiwa, minna - Kötelező japán divatszavak
Hogy a televízióban olyan népszerű reklámokat idézzem: "Tízből kilenc  szerkesztő ezt ajánlja!"
És valóban ilyen nagy arányban fordulnak elő ezek a szavak. Úgy tűnik, ha valaki animékkel vagy japánnal foglalkozó oldal szerkesztésére adja a fejét, annak bizony már csak a presztízse megőrzése végett is használnia kell ezeket az oly' gyakran elhangzó divatszavakat. Sokszor attól függetlenül, hogy illik-e a szöveg környezetbe, vagy sem. Arról már nem is beszélve, hogy a legtöbb kedves szerkesztő azzal sincs tisztában, miként is kellene a hepburn-féle átírás szabályait használni, így végül a konnichiva helyett megszületik a "konicsiva" és a kawaii-ból bizony "kavai" vagy jobb esetben "kawai" lesz...

3. KÖVETKEZTETÉS: A helyesírás nem divatos
Mivel japán kultúrával foglalkozol, teljességgel felesleges, hogy a magyar helyesírási szabályoknak megfelelj. Sok oldal szerkesztője komolyan mondom, mintha még a michrosoft word szövegjavítójának használatát sem ismerné. Az oldalak tele vannak helyesírási hibákkal, rossz olvasni őket. A 'muszály' és 'japán kultura' típusú fatális hibák mellett is bőven akadnak elgépelések, amiket nem ártana kigyomlálni egyik másik oldalról, már csak annak érdekében is, hogy az embernek ne menjen el a kedve az olvasástól az első két mondat után. Ennyi igényesség azért igazán lehetne mindenkiben, aki saját oldalt szeretne a tisztelt publikum elé tárni...

4. KÖVETKEZTETÉS: Mindenható szerkesztők
Ha animékkel és mangákkal foglalkozó oldal szerkesztésébe kezdesz, egy pillanatig se zavarjon a tény, hogy mind animéből, mind pedig mangából nagyjából annyi létezik, mint csillag az égen. (Na jó, ez azért erős túlzás, tudom én is, de azért akad belőlük jó néhány, bőven több, mint amennyit egyetlen ember egész életében végig tudna nézni/olvasni.) Téged azonban szerkesztőként ez egy pillanatig se érdekeljen, a leírásban mindenképpen szerepeltesd azt, hogy "itt minden animét és mangát megtalálsz" különben valószínűleg senki nem fog az oldaladra látogatni. Ezt is legalább az oldalak felénél tapasztaltam, s miután mindenhol legfeljebb egy tucat animét találtam (ráadásul sokszor ezek között is átfedések voltak...) kezdtem komolyan elgondolkodni azon, vajon a magyar oldalszerkesztők komolyan elhiszik-e, hogy mindössze annyi anime és manga létezik, amennyit ők ismernek.
Azt hiszem, nyugodt szívvel állíthatom; a legtöbb szerkesztőnek nem ártana kinyitni a kicsi szemét és szétnézni, mert bizony kishazánkba mindössze töredéke jut el az animék végeláthatatlan világának még annak ellenére is, hogy a hivatalosan leszinkronizált animéken és lefordított mangákon túl a rajongói oldalak is sokat elérhetővé tettek már magyar nyelven.

5. KÖVETKEZTETÉS: Éljen a vesszőhibákig azonos stílus!
Ez a megállapítás azért bevallom, csak a meglátogatott oldalak nagyjából húsz százaléka esetében állta meg a helyét. Ha tudományos alapokra akarnám azonban helyezni a kutatásomat, (ami igen vicces lenne, lehet, hogy egyszer egy ilyen szemináriumi dolgozatot is csinálok majd... ^^") akkor azt mondhatnám, ez is igen kiemelkedő arány. Bár minden szerkesztő vehemensen hangoztatja ugyanis oldalán, hogy a feltöltött tartalom egyedi, általa írt cikk, amit komoly gyűjtőmunkával és kreativitással alkotott, azt kell mondjam, sokszor olvastam bizony vesszőhibára pontosan ugyanazokat a leírásokat különböző oldalakon. Persze mindig forrás megjelölése nélkül.
Ki lop tehát kitől?
A kedves szerkesztők, legalább változathatnának egy hangyányit a cikkeken, ha már a saját nevük alatt szeretnék mindenáron megjelentetni azt. Vagy egyszerűen feltüntethetnék a forrást, hiszen nem akkora szégyen más tollával ékeskedni, mint lebukni egy-két leírásocska teljes átemeléséért...

6. KÖVETKEZTETÉS: Mégis minden oldal tökéletes...
Habár a felsorolt hibák és fatális tévedések körül legalább kettő (de volt ahol akár mind a négy is...) minden egyes oldalnál előfordult, a látogatókat mintha ez nem érdekelné. Minden vendégkönyvben kivétel nélkül csak olyan nyomokat találtam, miszerint az oldal "fantasztikus", "csodálatos", "páratlan" és "egyedülálló", mintha a látogatók bizony mindezt nem vennék észre a nagy lelkesedéstől. Nem értem, bár azt már rég elfogadtam, hogy Dilbert után szabadon fogalmazva: az ember időnként bizony idióta, ha tetszik neki ha nem. Vagy itt is valami hasonló, elvakult idiotizmussal kell szembenéznünk, vagy be kell látni a tényt, hogy a szerkesztők bizony igen erősen kozmetikázzák a vendégkönyveiket.


1_174770570l.jpg

Ezek tehát a következtetéseim, melyeket mint említettem, közel háromszáz oldal áttekintése után vontam le. Persze bizonyára akadnak kivételek is, nekem mindenesetre az egész napos keresés során nem sikerült összeakadni velük. Ha esetleg valaki úgy dönt, mégiscsak kiábrándít, mielőtt lemondanék teljesen arról, hogy bizony normális, minőségileg is értékelhető és igényes anime/manga kultúrával foglalkozó oldalak is léteznek, hozzászólásban vagy e-mailben bátran tegye meg. Én részemről annyit mondhatok biztosra, hogy ez a nap rendkívül kiábrándító volt számomra a magyar rajongói oldalak felhozataláról. Azt hiszem, jó ideig nem lesznek még társoldalaim.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Strong blood press

(Aswaskillils, 2018.09.27 15:34)

Torsion bras de quelqu'un est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur essence pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent perseverent b gerer offre sang loin de votre coeur. Chaque set votre coeur bat, il pompe le sang par de vos arteres a la reste de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-prix-officiel-belgique/

Totálisan egyetértek

(Andro, 2014.03.01 10:35)

Halihó!

Nos, totálisan egyetértek az általad leírtakkal. Sajnos az a helyzet, hogy az animés-mangás oldalakat szerkesztgető kislányok többsége általában 12-15 éves, akik ugyebár kizárólag magyarul néznek animét (mert a japán hang "olyan sz*r), plusz nemhogy magával az anime és manga fogalmával, de az alapvető helyesírással sincsenek tisztában. A többiről ne is beszéljünk. Én magam is szerkesztek egy Anime és Manga magazint Hotdogon (CharlotteB néven keress rám, ha látni akarod), és bár ritkán kapok visszajelzést, de elég sok feliratkozottam és naponta sok-sok látogatóm van. Plusz, többször ki voltam már emelve egy éves működésem alatt, ami azért jelent valamit. Nem mintha nagyra lennék magammal. Bár nálam más is van, mint anime és manga. Na, mindegy, ez volt a reklám. XD

A cikked amúgy szerintem nagyon jól összefoglalja az animés oldalak legalját, bár megjegyzem, én már belefutottam pár elég jóba is, mindössze azok nem voltak túlhypolva, és kevés látogatóval rendelkeztek. Ennek ellenére igényesek voltak, tehát nemcsak a legalja létezik az ilyen oldalaknak. Mindössze ezek a felkapottak.